Spierspanningshoofdpijn

Spierspanningshoofdpijn

Iedereen heeft wel eens hoofdpijn. Bij de meeste mensen is dit gelukkig van voorbijgaande aard. Soms kan hoofdpijn het dagelijks functioneren sterk negatief beïnvloeden. De hoofdpijn blijft terugkomen of krijgt zelfs een chronisch karakter. Er zijn verschillende soorten hoofdpijn, waarvan migraine en (spier) spanningshoofdpijn het meest bekend zijn.

Gecombineerde hoofdpijnvormen komen ook voor: iemand met migraine kan bijvoorbeeld ook (spier)spanningshoofdpijn hebben. Deze folder beperkt zich tot de behandeling van (spier)spanningshoofdpijn, ook wel ‘tension headache’ genoemd. Deze vorm van hoofdpijn is met behulp van een oefentherapeut positief te beïnvloeden.

(spier)Spanningshoofdpijn

Het kenmerkende van (spier)spanninghoofdpijn is een drukkend, trekkend of klemmend gevoel om het hoofd (strakke band, helm), dat zowel aan één als aan beide zijden voor kan komen. Meestal gaan deze klachten vooraf gepaard met een gespannen gevoel in nek en schouders. Bij spanningshoofdpijn is vaak sprake van misselijkheid, duizeligheid en wazig zien, maar geen overgevoeligheid voor licht en geluid.

De oorzaak van (spier)spanningshoofdpijn is een te hoge spanning van de spieren die van de schouders naar de nek en het hoofd lopen. Deze verhoogde spierspanning kan verschillende oorzaken hebben: stress: door toenemende spanning in de spieren bent u gevoeliger voor prikkels een belastende (werk)houding: vooral de stand van schouders, nek en hoofd is hierbij belangrijk kou en vocht, die een slechte invloed op de doorbloeding van de spieren hebben slaapproblemen door bijvoorbeeld een minder optimale slaaphouding.

Bekijk folder

Direct Aanmelden

Bel voor een vrijblijvend gesprek 06-34660628 of meld u aan via het volgende formulier.

Velden met een (*) zijn verplicht.